Pieczywo to produkt, który większość z nas spożywa każdego dnia. Z tego względu wybór odpowiedniego pieczywa ma znacznie większe znaczenie, niż mogłoby nam się wydawać. Jaki rodzaj wybrać, aby zadbać o zdrową dietę i dostarczenie cennych składników odżywczych? Sprawdź, jakie pieczywo jest najzdrowsze!
Pełnoziarniste pieczywo — najzdrowszy wybór
Jeśli nie chcemy rezygnować z pieczywa, ale zależy nam na tym, aby zdrowo się odżywiać, wybierzmy pieczywo pełnoziarniste. Wyróżnia się tym, że do jego wytworzenia wykorzystuje się nieoczyszczoną, pełnoziarnistą mąkę, która zawiera wszystkie części ziarna, czyli otręby, zarodek oraz bielmo. Z tego względu jest źródłem wielu minerałów i składników odżywczych, w tym przede wszystkim błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego niweluje nieprzyjemne problemy trawienne.
Pełnoziarniste pieczywo zawiera ponadto witaminy z grupy B, w tym witaminę B2, witaminę B9, czyli kwas foliowy czy witaminę B3. W jej składzie znajduje się też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk czy mangan. Takie pieczywo jest odpowiednie dla diabetyków, ponieważ nie wywołuje wahań cukru we krwi. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym, brązowym kolorem i lekko większym ciężarem niż pieczywo pszenne.
Pieczywo razowe — cenne źródło błonnika
Kolejna zdrowa opcja to pieczywo razowe. Charakteryzuje się tym, że powstaje z mąki razowej, czyli takiej, która została zmielona tylko jednokrotnie, przez co jest ciemniejsza i zawiera otręby. Może być to mąka żytnia, pszenna bądź mieszana. Oznacza to, że podczas produkcji nie dochodzi do usunięcia kluczowych składników odżywczych, czyli błonnika i witamin. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomaga utrzymać prawidłową pracę układu pokarmowego. Oprócz tego wspiera zachowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i zapobiega cukrzycy oraz chorobom serca.
Pieczywo żytnie — element zdrowej diety
Produkt, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety, to pieczywo żytnie. Podobnie jak w przypadku wcześniej podanych rodzajów, jest to chleb zdrowszy, o lepszej jakości, zawierający pełnię składników odżywczych. Posiada niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z cukrzycą. Pieczywo żytnie jest produkowane z mąki żytniej. Dobrze, aby była mąka ciemna, która jest zdrowsza. Taki chleb jest bardziej zbity i charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem.
Pieczywo na zakwasie — naturalna opcja
Rodzaj pieczywa zależy od różnych czynników, w tym od metody wypiekania. W ten sposób powstaje chleb wypiekany na drożdżach lub na zakwasie. Pierwsza opcja często wykorzystywana jest w produkcji na większą skalę, ponieważ czas przygotowania produktu jest znacznie krótszy. Drożdże fermentują cukry w mące i wytwarzają dwutlenek węgla, który odpowiada za szybkie rośnięcie ciasta. Najczęściej technika ta stosowana jest w chlebach z użyciem mąki pszennej. Same drożdże wyróżniają się dużą zawartością witamin z grupy B, fosforu, żelaza, cynku czy też potasu. Tak powstałe pieczywo jest delikatne w smaku i niezwykle puszyste.
Inny sposób produkcji chleba polega na wykorzystaniu naturalnego zakwasu, czyli mieszanki wody z mąką, która została poddana fermentacji. Tak dochodzi do wytworzenia się kultur bakterii, które działają podobnie jak drożdże. Fermentują cukry w mące, a następnie wytwarzają kwas, który nadaje pieczywu charakterystyczny smak, a do tego obniża jego indeks glikemiczny. Chleb na zakwasie ceniony jest ceniony za to, że bardzo łatwo się trawi, dzięki czemu może być swobodnie spożywany przez osoby z problemami gastrycznymi. Co więcej, obecność korzystnych bakterii ma pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową.
Pieczywo bezglutenowe — dla osób z nietolerancją glutenu
Jeśli zmagamy się z celiakią lub nietolerancją glutenu, najzdrowsze pieczywo to takie, które nie posiada glutenu. Znajduje się przede wszystkim w pszenicy, dlatego powinniśmy kategorycznie wykluczyć z naszej diety białe pieczywo. Zamiast tego postawmy na produkty wytwarzane z mąk, które naturalnie nie zawierają glutenu, jak na przykład mąka ryżowa, migdałowa, gryczana czy kokosowa. Pamiętajmy o tym, aby dokładnie sprawdzać składy, aby przez przypadek nie zakupić artykułu, który tylko nam zaszkodzi.
Dlaczego białe pieczywo jest niezdrowe?
Biały chleb dla wielu osób jest ulubionym rodzajem pieczywa. To łatwo dostępny produkt, który dodatkowo cechuje się przystępną ceną. Dlaczego jednak warto ograniczyć spożywanie białego pieczywa? W procesie tworzenia białej mąki z ziaren pszenicy usuwane są zarodki i otręby, czyli części, które zawierają najwięcej błonnika i niezbędnych składników odżywczych. Na skutek tego pieczywo staje się pozbawione witamin i minerałów. Co więcej, charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, przez co prowadzi do skoków cukru we krwi, co może zakłócić prawidłową pracę trzustki. Oprócz tego zawiera dużą ilość glutenu, który przyczynia się do uszkodzenia ścianek jelita. Białe pieczywo dostarcza energię, ale na krótko, a oprócz tego nie zapewnia żadnych wartości dla organizmu.
Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu się, powinniśmy zastąpić biały chleb pełnoziarnistym lub razowym. Pamiętajmy o tym, że nie tylko zróżnicowana dieta składa się na zdrowy tryb życia. Oprócz tego należy też zadbać o jakościowy wypoczynek, który w ogromnym stopniu odpowiada za nasze samopoczucie. W regularnym wysypianiu się pomoże nam komfortowy materac, który będzie dobrze dopasowany do naszych potrzeb. Odwiedźmy sklep stacjonarny Chorzów, aby sprawdzić dostępne modele.
Pieczywo to jeden z głównych elementów diety większości z nas. Z tego względu warto zwrócić uwagę na to, aby wybierać taki rodzaj pieczywa, który dostarczy cenne składniki odżywcze i nie będzie zawierał zbędnych kalorii. Najlepszym wyborem okazuje się pieczywo wieloziarniste, razowe oraz żytnie.
Przeczytaj także: Materace SleepMed jako skuteczny kompromis w związku